Dutchdam doorstaat zware beproevingstest met glans

De aluminium opklapbare waterkering Dutchdam heeft een aanvaringstest met een pakket van drieduizend kilo hout goed doorstaan. In de Deltagoot, een 230 meter lange betonnen proefbak van WL/Delft Hydraulics in Marknesse, werd de 2,40 meter hoge waterkering op 17 oktober aan een hoge golfslag en de botsing met het hout blootgesteld. "Geen schrammetje te zien", zegt Mariëlle van Dijk, projectleider bij het Innovatie Test Centrum van de Dienst Weg- en Waterbouwkunde (DWW) van Rijkswaterstaat. Gedetailleerde testresultaten moeten uitwijzen of de Dutchdam werkelijk klaar is voor de strijd met het water. De opklapbare kering is een Nederlands ontwerp dat in de praktijk al in de stad Dublin is toegepast. De kering wordt ook overwogen langs de Waalkade in Nijmegen. Belangrijk daarvoor is te weten of de kering bij hoogwater ook een botsing met een vaartuig kan doorstaan.

Reeds vanaf 2002 wordt aan de Dutchdam gewerkt door ontwerper Corne Rijlaarsdam en Jos van den Bersselaar Constructie BV te Udenhout.

Zij leerde elkaar kennen op een beurs en na aanvankelijk in staal een proefmodel te hebben gebouwd kwam aluminium al snel in beeld.

Groot voordeel bij dit soort toepassingen is de corrossiebestendigheid, maar veel meer nog de vormvrijheid die de ontwerper heeft in de langsrichting van het profiel.

Na veel berekenen, tekenen en beproeven zijn er uiteindelijk matrijzen gemaakt en zijn een aantal types dam geproduceerd. De test van RWS is een belangrijk kwaliteitsstempel op deze puur Nederlandse innovatie, die reeds verschillende prijzen heeft gewonnen zoals de Nederlandse designprijs, het Ei van Columbus en last but not least de ALUMINIUM-award in Essen.

Voor meer informatie: zie www.dutchdam.nl

Meer nieuws
Facebook
LinkedIn
Youtube